Sisteme de detectie incendiu

Sistemele anti incendiu contin echipamentele de detectie incendiu si avertizare cu ajutorul semnalelor venite de la detectorii de fum, de temperatura si de la butoanele de averizare manuala a incendiului.

Sistemul de detecție și semnalizare incendiu are ca scop detecția incendiilor încă din faza incipientă și semnalizarea lor în vederea intervenției rapide a personalului competent. Orice incendiu poate avea consecințe deosebit de grave. O modalitate la îndemână pentru limitarea pagubelor materiale și umane este instalarea unui sistem de detecție și avertizare a începutului de incendiu pentru limitarea atât a pagubelor umane cât și a celor materiale.

Pentru locuințe particulare este suficientă conectarea detectorilor de fum la centrala de alarmă folosită în mod special împotriva efracției. Pentru clădiri de birouri, spații comerciale, depozite, bănci, clădiri aglomerate etc., este utilă folosirea de sisteme dedicate pentru detecția și semnalizarea începutului de incendiu.

Proiectarea, execuția și service-ul sistemelor și instalațiilor de semnalizare, alarmare și alertare în caz de incendiu se realizează de persoane care au competențe în acest domeniu, societatea având avizele necesare emise de Inspectoratul General Pentru Situații de Urgență (IGS) pentru desfășurarea activităților specifice acestui domeniu.

Solutii tehnice oferite de Expert Sistem:

Un sistem de detectare, semnalizare și avertizare incendiu este o instalație cu rol de protecție, având scopul de a detecta și semnaliza în cât mai scurt timp posibil apariția unui început de incendiu în spatiile protejate, precum și acela de a alarma personalul, echipele de pompieri și oricare altă categorie de persoane aflate în zonă care pot ajuta la stingerea incendiului și la limitarea efectelor acestuia.

 • Unul sau mai multe detectoare de incendiu
 • Echipament de control și semnalizare
 • Dispozitive de alarmă incendiu
 • Unul sau mai multe declanșatoare manuale de alarmă
 • Un dispozitiv de transmisie alarmă la incendiu
 • Stație de recepție alarmă la incendiu
 • Dispozitiv de transmisie semnal de defect
 • Stație de recepție semnal de defect
 • Unul sau mai multe dispozitive autonome de alarmare la fum

Sistemul de detecție este compus din dispozitivele de detectare a incendiilor (declanșatoare manuale sau detectoare automate de gaz, de fum, de căldură, de flăcări).

Compunerea echipamentului de control și semnalizare

Echipamentul de control si semnalizare (E.C.S.) este o structură prin care alte componente pot fi alimentate cu energie și controlate. Rolul său este complex:

 1. Recepția semnalelor de la detectoare și analiza acestora pentru a determina dacă ele corespund sau nu unor condiții de alarmă, semnalizarea audibilă și vizibilă a acestor condiții de alarmă și indicarea locul pericolului, precum și înregistra dacă este posibilă a oricăror din aceste informații
 2. Monitorizarea funcționării corecte a sistemului și avertizarea audibilă și vizibilă a oricărui defect (exempli gratia: scurtcircuit, rupere linie sau defect în alimentarea cu energie)
 3. Transmisia semnalului de alarmă incendiu în funcție de cerințele de proiectare, de exemplu la:
 • dispozitive de alarmă incendiu sonore sau optice
 • serviciul de pompieri — direct sau prin intermediul unui echipament de transmisie a alarmei de incendiu
 • spre echipamentul de comandă al protecției automate (reprezentată de către echipamentul automat de stingere a incendiului)